Bezit een huis in Spanje

Hoeveel kost het om een ​​huis in Spanje te bezitten?

Het bezit van een huis in Spanje is in vergelijking met andere landen behoorlijk financieel voordelig gebleken. Hieronder volgt een kort overzicht van de Spaanse onroerendgoedbelasting.

Naast de vaste exploitatie- en onderhoudskosten zijn er jaarlijkse onroerend goed heffingen en belastingen die worden berekend op basis van de grootte en het type woning.

Impuesto Sobre Bienes Inmuebles – IBI- kommunal fastighetskatt

IBI gemeentelijke onroerend goed belasting is een gemeentelijke onroerend goed belasting die u betaalt ongeacht of u in Spanje woont of niet. Het wordt berekend op basis van de taxatiewaarde van het onroerend goed zoals vastgesteld door de gemeente.

IBI – over het algemeen bedraagt ​​deze belasting ongeveer 150-400 EUR/jaar.

Impuesto sobre la Renta de No Residentes – IRNR- inkomstenbelasting voor niet-ingezeten huiseigenaren

Als u een niet-ingezeten huiseigenaar bent, zonder huurinkomsten of andere bronnen van inkomsten in Spanje, is deze belasting gebaseerd op de waarde van het onroerend goed.

IRNR is een vast tarief van 19% of 24%, dat is gebaseerd op een bepaald percentage van de geschatte waarde van het onroerend goed; 1,1% als de taxatiewaarde wordt herzien en 2% als deze niet wordt herzien, evenals 1,1% over 50% van de aankoopprijs als blijkt dat de taxatiewaarde van het onroerend goed niet is geregistreerd.

Het volgende zal u helpen een idee te krijgen van hoeveel het kan inhouden:

Als een onroerend goed bijvoorbeeld een belastbare waarde heeft van EUR 100.000, wordt de belasting als volgt berekend:

De IRNR-heffingsgrondslag is 1,1% van de getaxeerde waarde van EUR 100.000 of EUR 1.100. De belasting zou 19% of 24% bedragen van 1.110 EUR of 209 of 264 EUR/jaar.

Als u inwonend huiseigenaar bent, betaalt u inkomstenbelasting over het inkomen dat u gedurende het jaar had. Het belastingtarief wordt berekend op basis van de hoogte van het inkomen.

Een vergoeding voor de vereniging van eigenaren

Als de woning deel uitmaakt van een wooncomplex met ruimtes bestemd voor medegebruik, is elke eigenaar wettelijk verplicht om lid te zijn van de vereniging van eigenaren. Tijdens de jaarvergadering keuren alle leden het jaarlijkse budget goed voor het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes.

De hoogte van de vergoeding varieert afhankelijk van het aantal eigenaren en wat is inbegrepen in de gemeenschappelijke ruimtes, zoals het zwembad of de lift.

Verzekering

Net als in België en Nederland heb je een opstalverzekering nodig die de inboedel en inboedel dekt. Het verzekerde bedrag verschilt uiteraard per type woning en de waarde van de woning, mogelijk van € 180 tot € 380 per jaar.

Hopelijk heeft dit je geholpen om een ​​idee te krijgen van hoeveel het zou kosten om een ​​huis in het zonnige Spanje te bezitten. Neem gerust contact met ons op als u meer vragen heeft over uw droomhuis in Spanje.