Bankleningen in Spanje

We krijgen vaak de vraag naar de mogelijkheid van lenen voor een nieuwe woning in Spanje

Benodigde documenten voor een lening bij Spaanse bank

Het is de bank die deze documenten moet hebben. Niet Wij. Wij helpen u om contact te leggen met de juiste persoon bij de bank.

Zij vragen uw aangifte van het laatste aanslagjaar, uw volledige belastinggegevens zodat het totale bruto-inkomen wordt getoond, en ook uw definitieve belastingaangifte, zodat zij uw netto-inkomen kunnen zien.

Uw 2-3 meest recente loonstroken (of pensioenbetalingen) en een werkgeversverklaring (waarop staat wat voor soort arbeidsovereenkomst u heeft)

Kopie identiteitsbewijs

Kredietinformatie over schulden in uw thuisland, de zgn. BKR toetsing. Daaruit blijkt wat u momenteel aan schulden hebt open staan.

Banktegoeden: een recent overzicht van uw saldo op rekeningen, servicerekeningen, spaarrekening, spaargelden, aandelenportefeuilles etc. Dit is vooral belangrijk wanneer u een grote lening vraagt, maar bijvoorbeeld veel spaargeld heeft fondsen enz. die u niet wilt gebruiken. Normaal gesproken zijn kopieën van bankafschriften van de laatste drie maanden voldoende.

Schulden: informatie over het bedrag aan onbetaalde schulden in uw thuisland en hoeveel u per maand aan rente en aflossingen betaalt.

Huisvesting: de banken willen weten of je een huurrecht hebt of een eigen woning (en zo ja een taxatie van de woning), de kosten van de huur en eventuele schulden etc.

Hoeveel kunt u lenen?

Normaal gesproken kunt u 60-70 procent van de aankoopprijs lenen. Let op: u mag niet lenen voor belastingen en toeslagen. Je moet dus ongeveer 40 procent uit eigen vermogen van het totale bedrag betalen (bij een lening van bijvoorbeeld 70% moet je dus ongeveer 30 procent eigen vermogen investeren). Hoeveel u kunt lenen, hangt grotendeels af van wat voor type woning u koopt en waar deze zich bevindt. De terugbetalingsperiode is meestal 20 jaar voor een buitenlander. Sommige banken hebben een limiet van 67 jaar op een hypothecaire lening, andere zijn wat ruimhartiger op dat punt. De meeste hebben de leeftijdsgrens inmiddels gewijzigd in 75 jaar.

Bent u zelfstandige?

  • In dit geval willen de banken de belastingaangifte en de boekhouding (resultatenrekening en balans) zodat ze de grondslag van uw inkomen kunnen zien. Bij voorkeur de boekhouding en belastingaangifte van de laatste twee jaar.
  • De Spaanse banken willen net als in uw thuisland een breed overzicht zodat ze een beeld krijgen van uw netto inkomen (na belastingen en vaste lasten in het thuisland) en daarmee uw betalingscapaciteit voor een lening in Spanje kunnen bepalen.

  • U kunt echter maximaal 50 procent aan hypothecaire leningen krijgen als u de lening vanuit het bedrijf afsluit.

  • Bedrijven hebben doorgaans een korter aflossingsplan.

Heeft u leningen in Spanje of een ander land?

Hypotheken in Spanje hebben een hogere rente voor degenen die daar geen belastbare woonplaats hebben dan voor degenen die in het land wonen. Als u op dit moment uw belastbare woonplaats in Spanje heeft, kunt u een hypotheek afsluiten met een rentepercentage van Euribor plus 1,00 tot 1,50%. Als u uw fiscale woonplaats echter niet in Spanje heeft, komt de rente uit op Euribor plus 2,50 tot 3,50%.

Met dit in gedachten, en als u overweegt een lening af te sluiten om een ​​woning in Spanje te kopen, is het waarschijnlijk dat een bank in uw eigen land een betere rente kan bieden dan een Spaanse bank. We raden u daarom aan om te vragen welke banken in uw land hypothecaire leningen voor Spanje goedkeuren.

Houd er ook rekening mee dat de meeste Spaanse banken de neiging hebben om extra producten aan te bieden, d.w.z. dat u aan bepaalde voorwaarden moet voldoen, in verband met hypothecaire leningen met variabele rente, en zo kunt u de rente op de lening verlagen. Het kan gaan om maandelijkse overschrijvingen naar uw rekening om een ​​bepaald gemiddeld saldo te behouden, het gebruik van creditcards en het bereiken van een bepaald bedrag, het afsluiten van een verzekering, enz.

Om de aanvraag bij de bank te starten

Als je hebt besloten bij welke bank je wilt gaan lenen, raden we je aan om eerst een hypotheekofferte aan te vragen voordat je alle benodigde documenten indient.

Dit betekent dat u een compleet overzicht geeft van uw inkomsten en leningen, evenals uw werksituatie en het leenbedrag dat u nodig heeft. De bank legt al deze gegevens vast en laat u vervolgens weten of zij op deze gronden een lening kunnen goedkeuren.

Dit kan u zowel tijd als geld besparen, omdat u niet meteen alle benodigde documentatie hoeft in te dienen wanneer de bank de lening die u aanvraagt ​​niet goedkeurt.

De bank zal onder meer een zgn nota simple, een attest van het eigendomsregister met betrekking tot het onroerend goed dat u wilt kopen, opvragen.

Wanneer de bank uw financiële gegevens controleert en vaststelt dat u geen lening kunt krijgen, staat het u vrij om naar een andere bank te gaan.

Wanneer de bank bevestigt dat u op basis van deze informatie een lening kunt krijgen, moet u alle documentatie indienen die de verstrekte informatie bewijst en zal er een taxatie van het onroerend goed worden besteld.

Geselecteerde zoekopdracht

Grote villa’s met 2 verdiepingen in San Pedro del Pinatar

 395,000

Beneden vindt u een grote gecombineerde keuken/woonkamer van 31,5m2 met schuiframen die uitkijken op het…

  3   3   97,6m2

Appartement met privézwembad op het dak in San Pedro

 299,900

Deze unieke appartementen worden gebouwd in het hart van de beste woonwijk van San Pedro.…

  2   2   65,7m2

Villa met 2 verdiepingen in Santiago de la Ribera

 370,000

Deze leuke villa’s zijn in aanbouw in Santiago de la Ribera. De villa’s hebben 3…

  2   3   109m2

Grote stadsvilla met garage in Los Alcázares

 320,000

Deze mooie herenhuizen worden momenteel gebouwd in Los Alcázares op loopafstand van het strand met…

  3   3   136,37

Moderne villa in het prachtige groene Las Colinas Golf Resort

 825,000

Deze geweldige villa’s met een grote tuin worden gebouwd in het prachtige Las Colinas Golfresort…

  3   3   129m2

Mooi penthouse-appartement in Pilar de la Horadada

 315,900

Dit leuke penthouse wordt gebouwd in Pilar de la Horadada op loopafstand van restaurants en…

  2   3   93,51

Waardige villa’s in San Pedro del Pinatar

 320,000

Deze villa’s worden gebouwd in San Pedro del Pinatar, op loopafstand van winkels, bars en…

  2   3   103m2

Appartement op de begane grond in Pilar de la Horadada

 224,900

Dit unieke appartementencomplex wordt gebouwd in Pilar de la Horadada. De appartementen hebben 2 slaapkamers…

  2   2   70m2

Appartement op een aantrekkelijke locatie in Pilar de la Horadada

 234,000

Deze appartementen worden gebouwd op een goede locatie in Pilar de la Horadada dicht bij…

  2   2   64m2

Mooie appartementen op golfbaan in Pilar de la Horadada

 259,900

Leuke appartementen op de zeer populaire golfbaan Lo Romero in Pilar de la Horadada. Prachtige…

  2   2   74,7m2

🇸🇪 🇬🇧 +46 705 418 429