Banklån i Spanien

Vi får ofta frågan om möjlighet att låna till nya bostaden i Spanien

Dokument som behövs vid lån i spansk bank

Det är banken som ska ha dessa dokument. Inte vi. Vi hjälper er att upprätta kontakt med rätt bankkontakt.

Skattedeklarationen från senaste taxeringsåret, hela skatteinformationen så att de totala bruttoinkomsterna framgår, och även den slutliga skatten, så de kan se nettoinkomsterna.

De 2-3 senaste lönebeskeden (eller pensionsutbetalningar) samt arbetsgivarintyg (som anger vilken typ av anställningsavtal du har)

Kopia på ID-dokument.

UC: kreditinformation om skulder i Sverige och ev. anmärkningar, man har samlat mycket, för bankerna, värdefull information på den svenska Upplysningscentralen, som bland annat uppger taxeringsvärde på egendomar, de senaste årens deklarationer etc.

Bankmedel: en översikt på ditt saldo på konton, servicekonto, sparkonto, sparfonder, aktieportföljer etc. Det är särskilt viktigt för dig som ber om ett stort lån, men som exempelvis har mycket sparfonder etc. som du inte vill använda. Normalt sett räcker det med kopior på kontoutdrag från de senaste tre månaderna.

Skulder: information om belopp på obetalade skulder i Sverige och hur mycket du betalar på ränta och amorteringar i månaden.

Bostad: bankerna vill veta om man har en hyresrätt eller egen bostad (och i så fall en värdering av bostaden), kostnaden för hyran och eventuella skulder etc.

Hur mycket får man låna?

Normalt får man låna 60-70 procent av köpesumman. Observera att man inte får låna till skatter och avgifter. Du behöver således betala cirka 40 procent i eget kapital av den totala summan (vid ett lån på exempelvis 70 % ska du alltså ha ungefär 30 procent i eget kapital). Hur mycket du får låna beror till stor del på vad du köper för typ av bostad, och var den ligger. Återbetalningstiden brukar ligga på 20 år för en utlänning. Vissa banker har en gräns på 67 år på ett hypotekslån, andra är lite mer generösa på den punkten. De flesta har numera ändrat åldersgränsen till 75 år.

Är du egenföretagare:

  • Här vill bankerna ha skattedeklarationen och bokföringen (resultatrapport och balansrapport) så de kan se underlaget på dina inkomster. Helst de senaste två årens bokföring och skattedeklaration.
  • De spanska bankerna, precis som i Sverige, vill ha ett brett underlag så de får en bild av din nettoinkomst (efter skatt och fasta kostnader i hemlandet) och därigenom kunna fastställa din betalningskapacitet för ett lån i Spanien.
  • Det är inga problem med att låna pengar i en spansk bank med ett svenskt företag. Det är mycket vanligt att svenska AB-företag (men även andra företagsformer) lånar i Spanien. Dock kan man få högst 50 procent i hypotekslån om man tar lånet i företaget.
  • Normalt sett har man en kortare återbetalningsplan för företag.

Lån i Spanien eller något annat land

Bolånen i Spanien har högre ränta för de som inte har sin skattepliktiga hemvist där än för de som är bosatta i landet. Om du i nuläget har din skattepliktiga hemvist i Spanien kan du ta bolån med en ränta på Euribor plus 1,00 till 1,50 %. Om du inte har din skattepliktiga hemvist i Spanien hamnar räntan däremot på Euribor plus 2,50 till 3,50 %.

Med detta i åtanke, och om du funderar på att ta ett lån för att köpa en bostad i Spanien, är det troligt att en bank i ditt hemland kan erbjuda bättre ränta än en spansk bank. Vi rekommenderar därför att du frågar vilka banker i ditt land som godkänner hypotekslån för Spanien.

Du bör också ha i åtanke att de flesta spanska banker brukar erbjuda extraprodukter, d.v.s. att man måste uppfylla vissa villkor, i samband med hypotekslån med rörlig ränta, och på så sätt kan man få ner räntesatsen på lånet. Det kan vara att göra månatliga överföringar till ditt konto för att upprätthålla ett medelsaldo, att använda kreditkort och uppnå ett visst belopp, att teckna försäkringar m.m.

Att påbörja handläggningen på banken

Om du redan har bestämt vilken bank du vill låna hos rekommenderar vi att du ansöker om en låneoffert innan du lämnar in alla nödvändiga handlingar.

Det vill säga, att du lämnar in en komplett förteckning över dina inkomster och lån, samt över din arbetssituation och vilket lånebelopp du behöver. Banken registrerar alla dessa uppgifter och informerar dig sen om de kan godkänna ett lån på dessa grunder.

Detta kan spara dig både tid och pengar eftersom du inte behöver lämna in all nödvändig dokumentation direkt från början om banken inte godkänner det lån du ansöker om.

Bland annat kommer banken att behöva en s.k. nota simple, ett intyg från fastighetsregistret gällande den fastighet du vill köpa. Om banken kontrollerar dina ekonomiska uppgifter och fastslår att du inte kan få ett lån kan du alltid gå till en annan bank.

Om banken bekräftar att du kan få ett lån grundat på dessa uppgifter måste du lämna in all dokumentation som styrker de angivna uppgifterna och en värdering av fastigheten beställs.

Utvalda fastigheter

Large detached villa in San Pedro del Pinatar

 395,000

These large detached villas are currently under construction in the heart of San Pedro del…

  3   3   97,6m2

Large ground floor apartment in Pilar de la Horadada

 245,900

In the nice town of Pilar de la Horadada, close to the city center you…

  2   3   84,25m2

Nice villa in Santiago de la Ribera

 319,950

In the charming Santiago de la Ribera you can find this lovely villa that is…

  2   3   94m2

Big luxury villa in Santiago de la Ribera

 539,900

This large luxury villa is to be built in Santiago de la Ribera. The villa…

  2   3   114m2

Lovely villa in Santiago de la Ribera

 359,900

These nice villas are to be built in Santiago de la Ribera. The villa has…

  2   3   100m2

Apartment with private pool on the roof in San Pedro

 299,900

These unique apartments are going to be built in the heart of San Pedro’s best…

  2   2   65,7m2

Nice apartment with roof terrace in Pilar de la Horadada

 264,900

This modern apartment in Pilar de la Horadada is now key ready! A total of…

  2   2   75,3m2

Large townhouse with garage in Los Alcázares

 320,000

These lovely townhouses are currently being built in Los Alcázares within walking distance to the…

  3   3   136,37

Lovely one level villa in San Javier

 269,600

These nice one level villas are under construction in San Javier. The villas have 2…

  2   2   77,5m2

Large villa with 3 bed & 3 baths in San Javier

 393,800

These lovely villas are under construction in San Javier. The villa has 3 bedrooms, 3…

  3   3   124,7m2