Banklån i Spanien

Vi får ofta frågan om möjlighet att låna till nya bostaden i Spanien

Dokument som behövs vid lån i spansk bank

Det är banken som ska ha dessa dokument. Inte vi. Vi hjälper er att upprätta kontakt med rätt bankkontakt.

Skattedeklarationen från senaste taxeringsåret, hela skatteinformationen så att de totala bruttoinkomsterna framgår, och även den slutliga skatten, så de kan se nettoinkomsterna.

De 2-3 senaste lönebeskeden (eller pensionsutbetalningar) samt arbetsgivarintyg (som anger vilken typ av anställningsavtal du har)

Kopia på ID-dokument.

UC: kreditinformation om skulder i Sverige och ev. anmärkningar, man har samlat mycket, för bankerna, värdefull information på den svenska Upplysningscentralen, som bland annat uppger taxeringsvärde på egendomar, de senaste årens deklarationer etc.

Bankmedel: en översikt på ditt saldo på konton, servicekonto, sparkonto, sparfonder, aktieportföljer etc. Det är särskilt viktigt för dig som ber om ett stort lån, men som exempelvis har mycket sparfonder etc. som du inte vill använda. Normalt sett räcker det med kopior på kontoutdrag från de senaste tre månaderna.

Skulder: information om belopp på obetalade skulder i Sverige och hur mycket du betalar på ränta och amorteringar i månaden.

Bostad: bankerna vill veta om man har en hyresrätt eller egen bostad (och i så fall en värdering av bostaden), kostnaden för hyran och eventuella skulder etc.

Hur mycket får man låna?

Normalt får man låna 60-70 procent av köpesumman. Observera att man inte får låna till skatter och avgifter. Du behöver således betala cirka 40 procent i eget kapital av den totala summan (vid ett lån på exempelvis 70 % ska du alltså ha ungefär 30 procent i eget kapital). Hur mycket du får låna beror till stor del på vad du köper för typ av bostad, och var den ligger. Återbetalningstiden brukar ligga på 20 år för en utlänning. Vissa banker har en gräns på 67 år på ett hypotekslån, andra är lite mer generösa på den punkten. De flesta har numera ändrat åldersgränsen till 75 år.

Är du egenföretagare:

  • Här vill bankerna ha skattedeklarationen och bokföringen (resultatrapport och balansrapport) så de kan se underlaget på dina inkomster. Helst de senaste två årens bokföring och skattedeklaration.
  • De spanska bankerna, precis som i Sverige, vill ha ett brett underlag så de får en bild av din nettoinkomst (efter skatt och fasta kostnader i hemlandet) och därigenom kunna fastställa din betalningskapacitet för ett lån i Spanien.
  • Det är inga problem med att låna pengar i en spansk bank med ett svenskt företag. Det är mycket vanligt att svenska AB-företag (men även andra företagsformer) lånar i Spanien. Dock kan man få högst 50 procent i hypotekslån om man tar lånet i företaget.
  • Normalt sett har man en kortare återbetalningsplan för företag.

Lån i Spanien eller något annat land

Bolånen i Spanien har högre ränta för de som inte har sin skattepliktiga hemvist där än för de som är bosatta i landet. Om du i nuläget har din skattepliktiga hemvist i Spanien kan du ta bolån med en ränta på Euribor plus 1,00 till 1,50 %. Om du inte har din skattepliktiga hemvist i Spanien hamnar räntan däremot på Euribor plus 2,50 till 3,50 %.

Med detta i åtanke, och om du funderar på att ta ett lån för att köpa en bostad i Spanien, är det troligt att en bank i ditt hemland kan erbjuda bättre ränta än en spansk bank. Vi rekommenderar därför att du frågar vilka banker i ditt land som godkänner hypotekslån för Spanien.

Du bör också ha i åtanke att de flesta spanska banker brukar erbjuda extraprodukter, d.v.s. att man måste uppfylla vissa villkor, i samband med hypotekslån med rörlig ränta, och på så sätt kan man få ner räntesatsen på lånet. Det kan vara att göra månatliga överföringar till ditt konto för att upprätthålla ett medelsaldo, att använda kreditkort och uppnå ett visst belopp, att teckna försäkringar m.m.

Att påbörja handläggningen på banken

Om du redan har bestämt vilken bank du vill låna hos rekommenderar vi att du ansöker om en låneoffert innan du lämnar in alla nödvändiga handlingar.

Det vill säga, att du lämnar in en komplett förteckning över dina inkomster och lån, samt över din arbetssituation och vilket lånebelopp du behöver. Banken registrerar alla dessa uppgifter och informerar dig sen om de kan godkänna ett lån på dessa grunder.

Detta kan spara dig både tid och pengar eftersom du inte behöver lämna in all nödvändig dokumentation direkt från början om banken inte godkänner det lån du ansöker om.

Bland annat kommer banken att behöva en s.k. nota simple, ett intyg från fastighetsregistret gällande den fastighet du vill köpa. Om banken kontrollerar dina ekonomiska uppgifter och fastslår att du inte kan få ett lån kan du alltid gå till en annan bank.

Om banken bekräftar att du kan få ett lån grundat på dessa uppgifter måste du lämna in all dokumentation som styrker de angivna uppgifterna och en värdering av fastigheten beställs.

Utvalda fastigheter

Stor fristående villa i San Pedro del Pinatar

 395,000

Dessa stora fristående villor är under just nu under konstruktion i hjärtat av San Pedro…

  3   3   97,6m2

Exklusiv poolvilla med garage i Santiago de la Ribera

 549,000

Mycket trevlig pool villa med garage endast 1000m till stranden i Santiago de la Ribera.…

  3   3   98,4m2

Stor trevlig lägenhet på markplan i Pilar de la Horadada

 245,900

I den trevliga staden Pilar de la Horadada, ett stenkast från centrum hittar du denna…

  2   3   84,25m2

Stor lyx villa i Santiago de la Ribera

 539,900

Denna stora lyxvilla ska byggas i Santiago de la Ribera. Villan har 3 sovrum, 2…

  2   3   114m2

Trevlig villa i Santiago de la Ribera

 359,900

Dessa trevliga villa ska byggas i Santiago de la Ribera. Villan har 3 sovrum, 2…

  2   3   100m2

Fantastisk takvåning i San Pedro del Pinatar

 299,900

Dessa unika lägenheter ska byggas i hjärtat av San Pedros bästa område. Totalt ska det…

  2   2   65,7m2

Prisvärd lägenhet på markplan i San Pedro del Pinatar

 234,900

Dessa fina lägenheter ska byggas i trevliga San Pedro del Pinatar med gångavstånd till centrum…

  2   2   75m2

Prisvärd lägenhet med takterrass i Pilar de la Horadada

 264,900

Denna moderna lägenhet står nu klar i härliga Pilar de la Horadada. Totalt ska det…

  2   2   75,3m2

Stort radhus med garage i Los Alcázares

 320,000

Dessa fina radhus håller just nu på att byggas i trevliga Los Alcázares med gångavstånd…

  3   3   136,37

Trevlig enplansvilla i San Javier

 269,600

Dessa trevliga enplansvillor är under byggnation i San Javier. Villorna har 2 sovrum, 2 badrum,…

  2   2   77,5m2